On Friday, June 8th, 2018 SILA IWCL received the State Medal.

“Mr. President,
Excellences,
Honored Guests,
Fellow members of SILA-IWCL,

It is my absolute pleasure and honor to be standing here today as the president of SILA-IWCL 2018/2019


On behalf of our organization, I would like to thanks:


First Mr. President for his distinguished decoration. We are deeply thankful and honored.


However, I also would like to extend our thanks to all partners, sponsors and volunteers who contribute with us in many different ways and make SILA-IWCL such a successful organization.


A special thanks to the Embassies, their diplomats and spouses who have been helping SILA Charity Bazaar and other activities a great success for so many years. A success that changes lives.


Last but not least thanks to all these incredible women, our members, our volunteers: the soul of our organization. They give their time, talent and good will to make SILA-IWCL a success. These women paved the way for us to be here today.


These women understand that alone we can go fast, but together we go further.”

Marta Berglez

Vida Rudol’s speech:
Spoštovani predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, cenjeni gostje, drage članice društva SILA IWCL.
Zelo sem počaščena, da danes v imenu SILA – Mednarodnega združenja žensk prevzemam to visoko odlikovanje. Iskreno se Vam zahvaljujem, gospod predsednik, v imenu vseh nekdanjih in sedanjih članic društva.
Na nedavnem, dobrodelnem diplomatskem plesu SILA Gala ste nam izrekli prisrčen kompliment, da smo VELESILA, kar je veliko priznanje za naše 25-letno predano delo. Ko smo, kmalu po osamosvojitvi Slovenije, z gospo Danijelo Voljč in nekaterimi soprogami tedanjih tujih veleposlanikov, ustanovile društvo SILA, si nismo predstavljale, da bo čez četrt stoletja še vedno živo in v polnem pogonu. Zasluga za to gre mnogim, predanim članicam, ki so že zdavnaj zapustile Slovenijo, kot tudi današnjim, ki zavzeto in nesebično nadaljujejo začeto delo. SILA – IWC je dejavna na socialnem, kulturnem, izobraževalnem in športnem področju. Njena osrednja dejavnost pa je dobrodelnost. Z odmevnimi dobrodelnimi dogodki kot sta BAZAR in PLES smo doslej zbrale blizu dva milijona evrov in z njimi pomagale številnim, pomoči potrebnim posameznikom in organizacijam v Sloveniji.

Ob tej priliki se posebej zahvaljujem predlagateljicama odlikovanja, varuhinji človekovih pravic gospe Vlasti Nussdorfer in veleposlanici RS gospe Marti Kos Marko, ki sta skozi leta spremljali naše delo in ga prepoznali kot koristno za slovensko družbo.